Hello Dolly

Het begon allemaal in November 2017. Met mijn longwing Piper warrior “Dolly” vertrok ik vanuit Grand Central, Johannesburg op een 3 weekse tocht over de Zuidelijke Drakensbergen, helemaal langs de Wild Coast naar Kaap Agulhas en weer terug. Op deze trip van meer dan 9000 km heb ik watervallen recht de zee in zien storten, op 500 voet hoogte olifanten gespot net buiten de omheining van het Krugerpark (in het park moet je namelijk 2500 ft AGL vliegen) en de besneeuwde bergtoppen in de Karoo mogen zien.

Na een paar dagen oefenen in de Johannesburg special rules area, was ik klaar om verder het land te gaan verkennen. Ik had een mooie grasstrip uitgekozen die aan de voet van het Lesotho plateau in de Drakensbergen lag. Die ochtend was het half bewolkt en als gevolg was het tamelijk onstuimige vluvht. Ik had daarom het plan opgevat om boven de wolken uit te klimmen. We verlieten de Johannesburg special rules area op 7000 voet, richting de Vaal Dam en het plan was om naar 9500 voet te klimmen, maar met temperaturen van boven de 30 graden had het vliegtuig daar zelf niet zo veel zin in.

 

Gelukkig broeide er om ons heen verschillende Charlie Bravos en mijn geluk kon niet meer op. Hoewel het vliegtuig op eigen kracht niet meer wilde klimmen stuurde ik via een eerste Cumulonimbus de kist een wolken straat in die me met 1000 voet per minuut zo tot 11,500 voet bracht. Vanaf dat punt konden we mooi boven de wolken in een rechte lijn naar het Zuidoosten vliegen.

 

De airstrip van El mirador was  800 meter lang, keurig gemaaid en liep licht bergopwaards, goed voor een prima boterzachte landing. In mijn trouwe bijbel “Airfields directory of Southern Africa” stond het telefoonnummer van een oud echtpaar die aan de threshold van runway 24 een klein restaurant hadden. Omdat ik ze voor mijn vertrek had gebeld stond er bij aankomst een heerlijk lunch klaar. Ook was er naast het veld een kleine bierbrouwerij, maar helaas moesten wij dezelfde dag nog terug en konden we daar dus geen gebruik van maken.

Na de lunch maakte wij een downhill take-off en draaide we 180 graden richting het Lesotho escarpment. De uitzichten waren net beelden uit de film Out of Africa. Ik vloog een tijdje parallel aan het gebergte met een prachtig zicht op de Amphitheater, Giants Castle en de Tugela falls: de hoogste waterval ter wereld. Deze vlucht was waar ik jaren van had gedroomd en het begin van een hele serie vliegavonturen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *